fbpx

Så kallt får det vara

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska inomhustemperaturen inte ligga under 20 grader. Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturen inomhus gäller i bostadsutrymmen som kök, sovrum, badrum med mera men inte vid extrema väderförhållanden. Lägsta tillåtna lufttemperatur 18 grader, lägsta möjliga golvtemperatur 16 grader. Rekommenderad temperatur 20-23 grader.

De flesta värmesystem är känsliga för plötsliga värmeförändringar och därför kan man behöva räkna med att det kan ta några dagar innan värmesystemet hänger med om det plötsligt slår om och blir kallt. Det är först om du upplever att lägenheten fortfarande är kall efter ungefär en vecka efter väderomslaget som du ska reagera.

Så mäter du temperaturen

Om det fortfarande upplevs kallt i lägenheten efter en vecka kan du börja med att mäta temperaturen själv i lägenheten innan du gör en felanmälan. Temperaturen ska mätas 1 meter från ytterväggen på 1 meters höjd från golvet.

Vad du själv kan göra för att höja värmen

Kontrollera att ditt element inte blockerats så att det inte kan sprida värmen runt i lägenheten. Flytta sängar och soffor bort från elementet. Ju mer luft runt elementen, ju varmare blir det. Se över att inte gardinen hänger ner över elementet och framför termostaten och lurar den att tro att värmen är högre i rummet än vad den är.

Om du tror att det är fel på elementet kan du kontrollera om det är kallt högst upp men varmt i botten. Då kan det vara luft i elementet. Om det är fallet ska du göra en felanmälan.

Mattor på golvet kan hjälpa till att få det varmare.

Undvik att vädra ut för länge eller att ha fönstren stående öppna om det är kallt ute. Öppna hellre alla fönster samtidigt och stäng igenom inom fem minuter.

Köksfläkten kan göra det kallare eftersom den drar in kall luft. Använd den bara när du lagar mat.